Parkettázás

Parkettázási munkálatok megkezdése előtt fontos, hogy a lehetőségeket és az elképzeléseit pontosítsuk, megbeszéljük, hogy milyen parkettaburkolat kerüljön azon helyiségekbe, amelyeket melegburkolattal szeretnénk ellátni. Ehhez javasoljuk, hogy kérje tanácsunkat, mivel a parketta anyagok nem olcsóak és ha rossz választás történne, annak nagyon komoly anyagi következményei lehetnek - nem is beszélve a munkafolyamatok csúszásáról.


Parketta választásakor a helyiségek terhelési feltételeit kell figyelembe venni a leendő parketta fajták kiválasztásánál. Nem mindegy, hogy emeletes házban, vagy családi házban, nappali, gyermek, vagy hálószobába keresünk parketta burkolatot. Sajnos a burkolat kiválasztásánál fel kell készülnie, hogy az építőanyagok némi kompromisszumot követelnek, hiszen nincs olyan burkolat, ami szép, törhetetlen, olcsó, csúszásmentes egyben - viszont segítségünkkel biztosan azt fogja kapni amire leginkább szüksége van, hiszen több száz különböző burkolóanyaggal dolgoztunk már. Míg egy hálószobába elég egy szalag parketta burkolat, nappali szobában a nagyobb igénybevétel miatt tanácsos egy strapabíróbb hagyományos csaphornyos parkettát lefektetni.

A parketták típusairól


Az egyik leghosszabb életű parketták, nem ritkák a száz éve lerakottak, ha figyelembe vesszük, hogy lakkozott parketták csak kb ötven éve vannak, ez nagyszerű eredmény.


A parketták lerakásánál első feladat a megfelelő aljzatbeton készítése. Amennyiben a beton nem elég egyenes, vagy megégett a felszíne, kráteres akkor mindenféleképpen aljzatkiegyenlítésre van szükség.. Nagyon fontos a megfelelő aljzat, mert ha nem megfelelő, akkor a parketta sem lehet tökéletes, követni fogja az egyenetlenségeket, vagy az égett porózus betonhoz nem lehet ragasztani. Másik FONTOS dolog a beton nedvesség tartalmának


Az ellenőrzése! Erre már időben gondolni kell friss betonozásnál, mivel a beton száradási ideje nagyon hosszú idő még nyáron is. A beton nedvesség tartalmát karbidos nedvesség mérővel kell megmérni és csak a megfelelő értéknél szabad elkezdeni a parketta lerakást.

Régebben csak fenyőfából készítették, mostanában már keményfából is előfordulnak, de ezek nagyon ritkák, és az áruk se túl alacsony. A hagyományos (fenyő) hajópadlót csak szegezve lehet lerakni, amihez az aljzatba staflifákat kell elhelyezni még a betonozás közben. Másik lehetőség, ha van elegen magasságunk, a betonra dűbelezéssel kialakítani a stafli rendszert. A fenyőfák sajátossága az elég nagyfokú zsugorodás, ami a fűtési szezonok után szokott jelentkezni és igen csúnya, nehezen eltüntethető. A másik probléma a fa puhaságából adódó benyomódások sérülések gyakorisága, a keményebb (vörös vagy borovi) fák is sajnos érzékenyek ezekre, ha nem is olyan mértékben mint a lucfenyők.

Keressen minket!

Egy felújítás során kulcsfontosságú, hogy pontosan ismerje az felújítás menetét, annak pénzügyeit és lefolyását, ezért szüksége lehet pontos tájékoztatásra és tanácsadásra. 

Cégünk személyes találkozó keretein belül nyújt átfogó tájékoztatást mindezekről - átbeszélhetjük a terveit, elképzeléseit, segítünk anyag vagy építési technológia kiválasztásában. A munkálatok során részletesen tájékoztatjuk arról, mi zajlik és miért.


Mindezt azért, hogy Ön a felújítás teljes időtartama alatt nyugodtan dőlhessen hátra, majd átvehesse tulajdonát úgy, ahogy megálmodta.

HÍVJON MINKET BIZALOMMAL!
+36 (70) 70 70 606

Kisebb terhelhetőségü parketta fajták, csak 3 mm keményfa kopóréteg van a felszínén, miáltal jó esetben is csak három csiszolást bír ki. Előnyük, hogy ragasztás nélkül rakhatóak és gyárilag felületkezeltek, ami gyors igénybevételt tesz lehetővé.

A közhiedelemmel ellentétben (ami a reklámokból ismert 6 mm-es nagyon gyenge minőségű anyagok ismerete miatt alakult ki) a laminált parketták nagyon széles esztétikai és minőségi skálán készülnek és sokféle kívánalomnak is megfelelnek. Vannak fürdőszobai használatra- irodai- normál igénybevételre alkalmas minőségűek is. Olyan színekben és mintákkal állítják már elő őket, és olyan kopásállósággal, amire a hagyományos fák és felületkezelések nem képesek felvenni a versenyt. Ha valaki nem ragaszkodik a természetes fa parkettákhoz, akkor egy jobb minőségű laminált parketta az igényeit tökéletesen ki fogja elégíteni.

A parketták felületkezelését is a fent leírt szempontok alapján válasszunk, hagyományos (oldószeres) vagy vízbázisú (alap vagy nagy terhelhetőségű lakkok) olajok, méhviaszok .


Oldószeres lakkoknak aránylag nagy a kopásállóságuk, viszont akár egy hónapig is nagyon büdösek tudnak lenni, arról nem is beszélve, hogy az egészségre is ártalmasak. A vízbázisú lakkoknál viszont néha nagyon gyenge minőségű anyagok kerülnek forgalomba, amit a nagy haszon érdekében előszeretettel használnak egyes ? kollégák?! Az olaj-méhviasz kombinációnak az egyetlen hátránya, hogy kb két évenként, egy ápoló folyadékkal át kell kenni és géppel felpolírozni. Ez egy kb 40 nm szobánál pár órás munka, de tény, hogy problémásabb mint az egyéb lakkok. A nagy előnyük a szép felület, színezhetőség bizonyos fokig és az esetleges sérülések nyom nélkül javíthatók.

NOVÁK INTERIOR DESIGN

Több, mint 15 éves tapasztalattal és garanciával biztosítjuk ügyfeleink részére a kiváló minőségű szolgáltatást Pest megye egész területén.