Villanyszerelés

A villanyszerelés munkálatok az egyik legfontosabb része egy lakás felújításnak. Ez rendkívül fontos, mert egy emberöltőben szinte csak egyszer kell ezeket a munkálatokat megcsinálni: de akkor nagyon jól. Utána szinte soha nem lesz vele problémánk, ha mindent kicseréltek, mindent jó helyre kötöttek be, és minden a mi ízlésünk szerint van.


Rengeteg panellakásban, de más lakásokban is alumínium vezetékek vannak. Ezt úgy szokták viccesen megjegyezni, hogy az alumínium vezeték „nem egy életbiztosítás”. Több gond is van vele: az első az, hogy nagyon törik. Nehéz hajlítani, ezért könnyen el tud törni. Ráadásul rengeteg lakásban védőcső nélkül építették bele a falban. Ma már nem az alumínium csöveket tartják a legbiztonságosabb módnak. Felújítás során réz vezetékeket szoktak beépíteni, ami sokkal biztonságosabb, és könnyen hajlik, ezért a későbbiekben is lehet még módosítani rajta. Legtöbbször ezeket a vezetékeket bevésik, vagy bemarják a falban, azonban ez nem minden lakásban kivitelezhető. Ekkor vannak az alternatívák, például az álmennyezetbe való elrejtés, vagy a kábelcsatorna, illetve a szegélyléc menti elvezetés. 


Ha már a vezetékeket kicseréljük, akkor érdemes a kapcsolótáblát is. Ez azért fontos, mert ha újra kábelezünk, akkor ide be kell vezetni, ergo egyszerűbb lecserélni egy korszerűbbre. Ha felújítás során bővíteni akarunk, akkor is célszerűbb lecserélni, mivel akkor olyat tudunk venni, ami már kielégíti az igényeinket. Ekkor érdemes továbbá beszerelni a Fi relét, azaz áram-védőkapcsolót, amely életet menthet, mivel azelőtt leolt, hogy halálos áramütést szenvednénk. 


Fontos dolog, hogy a villanyszerelés előtt „fejben” berendezzük a lakást. Tudnunk kell előre, hogy hova fog kerülni a hűtő, a tűzhely, a televízió, a számítógép. Ha ezzel nem számolunk, akkor könnyen megeshet, hogy az egész lakásunk egy kábel rengeteg lesz. Kanapék mögött elhúzott kábelek, az íróasztal alatt vezeték kötegek, falon át lógó vezetékek. Ezt ki szeretné a lakásába? Természetesen senki. Ezért jó, ha mindent előre eltervezünk. Ki kell találnunk, hogy hova fognak kerülni a konnektorok, a kapcsolók, mindent helytakarékosan, de praktikusan megtervezni. Például sok lakásban a fürdőszoba és a WC egymás mellett van. Logikus, hogy úgy oldjuk, meg kívülről egy dupla kapcsolót szereltetünk fel, ami a mindkét helyiségben lévő mennyezeti lámpát kapcsolja fel. Viszont mi van akkor, ha szeretnénk egy olyan tükröt, amely lámpákat is tartalmaz? Előre kell gondolkodni, és akkor azt is be lehet kötni, így praktikusság tehetjük a fürdőszobai lámpákat. 


Fontos, hogy megfelelő kapcsolókat, és konnektorokat válaszunk. Sok áruházban lehet venni egy nagy csomagot, amiben azonos termékcsalád termékei vannak. De egyesével is kiválaszthatjuk, hogy milyen szeretnénk. Sok szempont van, például egy villanykapcsolónál. Kattanjon, vagy ne kattanjon? Valakit kifejezetten idegesít, ha van hangja a kapcsolónak, van, aki meg szereti. Legyen éle, vagy ne legyen? Ez is szempont, van, aki a lekerekített, kövérkés formát szereti, van, aki meg a szögletes formát. Ez után meg persze ott a szín. Ha előre elmondjuk a villanyszerelőnek a kívánságunkat, hogy mi lekerekített kattanás mentes zöld színű kapcsolókat, és hozzájuk passzoló konnektorokat szeretnénk, akkor ő beszerezi nekünk, és nincs vele gondunk. 


Vannak olyan esetek, amikor valamilyen oknál fogva a szakemberek nem tudnak süllyesztett konnektort kiépíteni, ekkor opció a falon kívüli konnektor/kapcsoló. Ez is egy szép, esztétikus módja a felújításnak. 


Figyelni kell továbbá a lámpákra is, hogyan akarjuk a mennyezeti lámpát. A spot lámpát máshogy oldjuk meg, mint az egyszerű ufó lámpát. A felsoroltokból látszik, hogy a villanyszerelés komoly munka, és rengeteg minden múlik rajta. Jobb, hogy ha profikat bízunk meg ezzel a feladattal, így soha nem lesz velük továbbá problémánk. Ne bízza a véletlenre, hívjon minket, és segítünk önnek megvalósítani álmai otthonát.


NOVÁK INTERIOR DESIGN

Több, mint 15 éves tapasztalattal és garanciával biztosítjuk ügyfeleink részére a kiváló minőségű szolgáltatást Pest megye egész területén.